
خبرنامه شماره 2
دیدار و گفتگوی رئیس آكادمی علوم اتریش با رئیس بنیاد ایرانشناسی
آقای «آنتوان زایلینگر»، رئیس آكادمی علوم اتریش، و هیئت همراه؛ با رئیس بنیاد ایرانشناسی، آیتا... سیدمحمد خامنهای دیدار و گفتگو كردند.
در این دیدار آقایان «فردریش اِشتیفت»، سفیر كشور اتریش در ایران، آنتوان زایلینگر»، رئیس آكادمی علوم اتریش، «فلوریان شوارتس»، رئیس مؤسسه ایرانشناسی آكادمی علوم اتریش، «گئورگ براسو»، رئیس دانشكده ریاضیات وعلوم طبیعی آكادمی علوم اتریش و خانم «الیزابت زایلینگر»، معاون سفیر و رئیس انجمن فرهنگی اتریش در ایران، به بحث و گفتگو درباره چگونگی افزایش ارتباطات فرهنگی فیمابین پرداختند.
رئیس بنیاد ایرانشناسی با اشاره به سابقه خوب تاریخی كشور و ملت اتریش در اذهان ایرانیان، ازرشته ایرانشناسی و آشنایی با فرهنگ ایرانزمین ، زبان و ادبیات فارسی، فلسفه و عرفان به عنوان پلی جهت تعاملات سازنده یاد كرد.
آقای «آنتوان زایلینگر» نیز، كرسی ایرانشناسی آكادمی علوم اتریش را از معروفترین كرسیهای ایرانشناسی جهان خواند.
سفیر اتریش با بیان اینكه كشورش افتخار ایجاد نخستین دانشكده مدرن پزشكی در ایران را دارد، افزود: بر اساس نامهنگاریهایی دكتر «یاكوب پولاك»، پزشك شخصی ناصرالدین شاه با جامعه پزشكی اتریش، امروز از اخبار دنیای پزشكی ایران آنروز خبر داریم،و این نامهها در قالب كتاب چاپ و در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
همچنین در این دیدار آقای «فلوریان شوارتس»، آشنایی با زبان فارسی را كلید آشنایی با فلسفه اسلامی و فرهنگ ایرانی- اسلامی عنوان كرد و افزود این كلید، كلید گفتگو میان دو ملت ایران و اتریش نیز میتواند باشد .
در پایان این نشست ، یك نسخه از كتاب كمیاب «وصف خلیج فارس در نقشههای تاریخی» از مجموعه انتشارات بنیاد ایران شناسی؛ از سوی رئیس بنیاد به هیئت اتریشی اهدا گردید .
برگزاری نخستین نشست ایرانشناسی با موضوع: «ایرانشناسی در چین»
نخستین نشست از سلسله نشستهای ایرانشناسی با موضوع «ایرانشناسی در چین»، در آبانماه سال جاری، با حضور دانشجویان و علاقهمندان به مباحث ایرانشناسی در محل تالار محتشم بنیاد ایرانشناسی برگزار شد. آقای دکتر علیزاده، معاون اطلاعرسانی و امور بینالملل بنیاد، ضمن ارائه توضیحاتی در مورد برگزاری سلسله نشستهایی با موضوع ایرانشناسی در کشورهای مختلف، هدف از برگزاری این نشستها را بهرهمندی هر چه بیشتر و بهتر دانشجویان از مباحث مطرح شده عنوان كرد .
پس از آن آقای دکتر عادل خانی، استاد و پژوهشگر برجسته چینشناس به ایراد سخنرانی درباره تحقیقات و پژوهشهای انجام شده در باب وجود میراث فرهنگی ایران در چین ، مراکز ایرانشناسی ، ایرانشناسان و فارسیدانان در آن كشور پرداخت.
یک ایرانی و کرسی ایرانشناسی دانشگاه کالیفرنیا
دكتر رحیم شایگان به ریاست کرسی ایرانشناسی دانشگاه کالیفرنیا (یو سی ال ای) برگزیده شد.
دکتر شایگان با بیش از 10 سال سابقه كار ،جوانترین استاد ایرانشناسی در واحد «زبانها و فرهنگهای خاورمیانه» این دانشگاه می باشد . وی دوره دکترای خود را در دانشگاه هاروارد گذرانده است.
کتاب او با عنوان «اشکانیان و ساسانیان، ایدئولوژی سیاسی در ایران پساهلنیستی و دوران باستان متأخر» در سال 2011 از سوی دانشگاه کمبریج منتشر و سال گذشته ؛جایزه «گوگنهایم» را دریافت نمود.
کتاب دیگر ایشان " جلوههایی از تاریخ و حماسه در ایران باستان" از سوی مرکز مطالعات یونانی دانشگاه هاروارد منتشر و توسط خشایار بهاری به زبان فارسی ترجمه شده است.
برگزاری همایش ملی ایران شناسی، فرهنگ و آداب و رسوم در میبد
بنا به اظهار مدیرگروه ایران شناسی دانشگاه میبد، همایش ملی ایران شناسی، فرهنگ و آداب و رسوم در اردیبهشت ماه سال1394 برگزار خواهد شد .
محور های این همایش ملی ؛ مسائل ایران شناسی، فرهنگ، آداب و رسوم و میبد شناسی می باشد .
محور نخست، تعریف ایران شناسی، نقد و بررسی سرفصلهای ایران شناسی، روش شناسی و روش تحقیق در رشته ایران شناسی، جایگاه کنونی مطالعات ایران شناسی در ایران و جهان و ...
محور دوم، فرهنگ و آداب و رسوم؛ تاثیر و تأثر گروه زبانهای ایرانی باستان و ایرانی نو در بسط گسترده فرهنگ ایرانی همچنین نقد و تحلیل گویشهای محلی و تفکیک گویشها، لهجهها و زبانها
محور سوم شامل میبد شناسی، پیشینه تاریخی، آداب و رسوم، تاثیر صنعت و حضور مهاجران غیربومی و تاثیر بر ساختار فرهنگی و اجتماعی میبد، صنایع دستی و مشاهیر میبد می باشد
برگزاری دوره آموزشی مترجمی فارسی ـ قرقیزی
دوره آموزشی مترجمی فارسی - قرقیزی با حضور 12 نفر از دانشجویان برتر فارسی آموز دانشگاه های علوم انسانی آرابایف و آکادمی دیپلماتیک وزارت امورخارجه قرقیزستان برگزار شد.
این دوره آموزشی 21 آبان ماه آغاز و به مدت 108 ساعت در محل دانشکده شرقشناسی و روابط بین الملل دانشگاه علوم انسانی ادامه داشت.
گزارش تصویری دیلی میل از مساجد ایران
روزنامه انگلیسی "دیلی میل" در گزارشی با عنوان «معماری فوقالعاده: جشنواره رنگها و تقارن چشمگیر»، عکسهایی از زیباییهای مساجد ایرانی ارائه داده است.
“محمدرضا دومیری گنجی”، دانشجو و عکاس ایرانی ، زیباییهای معماری آثار تاریخ اسلامی در ایران را با مهارتی چشمگیر از زیباییها، تقارن و بازی نور به تصویر كشانده است .
این تصاویر به صورت پاناروما و یا با استفاده از لنزهای واید و چشم ماهی در طول پنج سال گرفته شده ؛ از جمله این تصاویر مسجد ناصرالملک در شیراز (معروف به مسجد کبود) وجزئیات پیچیده سقف مسجد سیّد در اصفهان می باشد.
ایرانشناسی در دانشگاه های ایران
اسامی دانشگاه هایی که در رشته ایرانشناسی دانشجو می پذیرند:
مقطع کارشناسی:
- دانشگاه آیت الله حائری میبد یزد
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر (گرایش عمومی، زیرمجموعه گروه تاریخ)
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد محلات،استان مرکزی (گرایش تاریخ)
مقطع کارشناسی ارشد:
-(بنیاد ایرانشناسی- دانشگاه شهید بهشتی)؛ مؤسس و تنها دانشگاه ایران که 4 گرایش این رشته را دارا می باشد.
- دانشگاه تهران (گرایش عمومی، زیرمجموعه گروه فرهنگ و زبان های ایران باستان)
- دانشگاه یزد؛ (گرایش تاریخ)
- دانشگاه آیت الله حائری میبد یزد؛ (گرایش فرهنگ مردم، آداب و رسوم و میراث فرهنگی)
- دانشگاه شیراز؛ (گرایش تاریخ، زیرمجموعه گروه تاریخ)
- دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین؛ (گرایش تاریخ)
- دانشگاه گیلان؛ (گرایش تاریخ، عمومی، فرهنگ مردم)
- دانشگاه غیرانتفاعی مشهد؛ (گرایش نسخه های خطی)
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد محلات (استان مرکزی) گرایش تاریخ
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر (آذربایجان شرقی) گرایش عمومی
مقطع دکتری:
- دانشگاه شهید بهشتی(بنیاد ایرانشناسی)
مسجد سردار ارومیه
نشانی: خیابان امام خمینی
قدمت : دوره قاجار
بانی بنای نخستین: عبدالصمد خان معروف به سردار