
خبرنامه شماره 7
پنجمین جشنواره عكس ایرانشناسی برگزار می شود
بنیاد ایرانشناسی با دعوت از تمامی علاقهمندان به هنر عكاسی، در داخل و خارج از کشور، پنجمین جشنواره عکس خود را با عنوان "جاذبههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی ایران زمین"، در دو بخش حرفهای و غیرحرفهای، برگزار میكند.
این جشنواره با اهداف: «ایجاد زمینه مشارکت عامه مردم در ثبت تصویری سرزمین ایران»، «تأمین و تولید منابع تصویری برای تحقیقات ایرانشناسی در زمینههای فرهنگ، جغرافیا، اقلیم، اماکن و آثار ایران»، «ارتباط با هنرمندان و سازمانهای مربوط به عکاسی و بوجود آوردن زمینههای همکاری آنان با بنیاد ایرانشناسی»، «انتشار نتایج حاصل بمنظور اطلاع مراکز داخلی و بینالمللی و چاپ آثار جشنواره» و «بالا بردن اطلاعات عامه مردم از جاذبههای فراموش شده ایران» با تأكید بر سه محور: «جاذبههای فرهنگی رو به فراموشی ایران»، «جاذبههای بکر و طبیعی ایران» و «جلوههای بدیع و نادر از آثار تاریخی ایرانزمین» برگزار خواهد شد.
عکسهای ارسالی به پنجمین دوره جشنواره عكس ایرانشناسی نمایانگر آثار تاریخی، فرهنگی و طبیعی منحصربهفرد تزئینها، نقش برجستهها، ابزارها، پوشاک، آداب و رسوم، مراسمها، بازیهای محلی، زیورآلات، اسباب و وسایل کار و زندگی، مناطق بکر و دست نخورده طبیعت ایران، چشمهها، تالابها، آبشارها، گونههای جانوری و آبزی ایرانزمین (در تمامی ادوار) خواهند بود . آثار و جاذبههایی كه منحصر به مرزهای ایران نبوده، اما نمایانگر فرهنگ و تاریخ ایران در اعصار گذشته و در كشور و سرزمین دیگری هستند نیز ، در این جشنواره به تصویر كشیده خواهند شد.
علاقهمندان به شركت در پنجمین دوره جشنواره عکس ایرانشناسی میتوانند آثار خود را حداکثر تا پایان روز 30 آبانماه سال 1394 از طریق بارگزاری در سایت رسمی جشنواره به نشانی www.Iranology.ir، شركت دهند. مراسم افتتاحیه نمایشگاه آثار منتخب جشنواره نیز در روز 30 دی ماه 1394 برگزار خواهد شد. علاقهمندان جهت كسب اطلاعات بیشتر، میتوانند با مراجعه به سایت جشنواره و و یا رایانامه: award@photoiranology.ir تماس حاصل نمایند.
برگزاری سمینار باستانشناسی "نخستین انسان در ایران"
کارگروه تخصصی «باستانشناسی» بنیاد ایرانشناسی، نخستین سمینار از مجموعه سمینارهای «باستانشناسی ایران؛ دیروز، امروز، فردا» را با موضوع «نخستین انسان در ایران» با سخنرانی حامد وحدتی نسب (فوق دکترای زیست- باستانشناسی و عضو هیئت علمی و دانشیار گروه باستانشناسی دانشگاه تربیت مدرس) دوشنبه دوم شهریوماه، در محل بنیاد ایرانشناسی برگزار كرد.
در این نشست كه با حضور آیت ا... سیدمحمد خامنه ای، رئیس بنیاد ایرانشناسی و جمعی از استادان، پژوهشگران و علاقه مندان به حوزه باستانشناسی و میراث همراه بود، دكتر وحدتی نسب سخنان خود را با بیان زمان استقرار انسان در ایران آغاز و به بحث در این خصوص پرداخت . ایشان توضیحاتی نیز در خصوص ابزار و نحوه زندگی انسان راست قامت ارائه داد كه مورد توجه حضار قرار گرفت.
انتشارسومین شماره فصلنامه مطالعات خلیج فارس
سومین شماره فصلنامه «مطالعات خلیج فارس» از سوی بنیاد ایرانشناسی منتشر شد.
این فصلنامه با هدف مطالعه در زمینه موضوعات گوناگون این آبراهه پراهمیت تاریخی و نیز تأمین ضرورتهای مطالعاتی و پژوهشی بنیاد ایرانشناسی، در حوزه شناخت مسائل خلیج فارس، و کمک به تحقق منافع ملی کشور منتشر می شود.در این فصلنامه که اولین مجله بنیاد ایرانشناسی در حوزه مطالعات فرهنگ و جغرافیای ایرانزمین است؛ به انتشار مقالات، گزارشها و پژوهشهای انجام یافته در حوزه خلیج فارس و کرانه های آن پرداخته می شود و از آثار مکتوب استادان، پژوهشگران و دانشجویان علاقهمند به این حوزه مطالعاتی استقبال میشود.
بنیاد ایرانشناسی «اصطلاحنامه صنایع دستی و هنرهای سنتی» را منتشر کرد
بنیاد ایرانشناسی جدیدترین اثر خود «اصطلاحنامه صنایع دستی و هنرهای سنتی»، را با هدف جمعآوری واژگان و اصطلاحات رشتههای مختلف هنری و صنایع دستی و سنتی، در دو مجلد با عنوان های: «معماری» و «فلزکاری» منتشر کرد.
کشور ایران از جمله کشورهایی است که در زمینه صنایع دستی و هنرهای سنتی موقعیت ویژه و ممتازی دارد و صنایع دستی آن به عنوان هنری برخاسته از فرهنگ و تمدن این مرز و بوم، در تمامی دنیا شناخته شده است. از آنجا که امروزه پارهای لغات و اصطلاحات جدید در عرصه صنایع و هنرهای گوناگون وارد شده، حفظ لغات و اصطلاحات مربوط به این صنایع و هنرها ضروری مینماید. بر این اساس، بنیاد ایرانشناسی طرح «اصطلاحنامه صنایع دستی و هنرهای سنتی» را با پرداختن به صنایع معماری و فلزکاری آغاز کرد .
در اصطلاحنامه معماری، حدود ۴۴۵۰ مدخل درباره هنرهای وابسته به معماری سنتی؛ شامل: گچبری، آجرکاری، کاشیکاری، آینهکاری، ارسیسازی، زمردگری، نقاشی دیواری و کاربندی (از ۱۲۶ منبع) ارائه شده است.
در اصطلاحنامه فلزکاری، جدا از مراجعه به فرهنگنامهها و لغتنامهها، از۱۰۰ منبع معتبر پژوهشی استفاده شده و برای نخستینبار واژهنامهای از لغات و اصطلاحات مربوط به صنایع دستی فلزی مشتمل بر ۳۳۰۰ مدخل جداگانه استخراج شده که در آن واژههای رشتههای گوناگون فلزکاری؛ از جمله: میناکاری، قلمزنی، ملیلهکاری، طلاسازی و… آورده شده است.
حضوربنیاد ایران شناسی در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب مسکو
به دنبال دعوت نمایشگاه کتاب مسکو از جمهوری اسلامی ایران جهت حضور در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب مسکو، بنیاد ایران شناسی نیز با هدف گسترش ارتباط علمی دوسویه با ایران شناسان و مراکز ایران شناسی خارج از کشور و همچنین توسعه مطالعات ایران شناسی در کشورهای مختلف جهان، آمادگی خود را جهت حضور در آن نمایشگاه اعلام نمود. لذا معاونت اطلاع رسانی و امور بین الملل این بنیاد به عنوان متولی شرکت در محافل فرا ملی، تلاش ها و اقدامات متعددی را جهت حضور شایسته در این نمایشگاه صورت داد تا به معرفی این نهاد نزد شرکت کنندگان و ایران شناسان خارج از کشور، از جمله بازدید کنندگان از نمایشگاه بین المللی کتاب مسکو پرداخته شود .این نمایشگاه 11-15 شهریور ماه سال جاری برگزار خواهد شد.
بزرگداشت شرق شناس روسی در محل کتابخانه خارجی بنیاد ایران شناسی
12 شهریور ماه سال جاری ، با حضور مقامات ایرانی و جمعی از اساتید فرهنگ و ادب ایران و روسیه نشست بزرگداشت نوری محمد عثمان اف، شرق شناس و مترجم قرآن کریم، شاهنامه و مثنوی معنوی به زبان روسی در محل کتابخانه خارجی بنیاد ایران شناسی دانشگاه مسکو برگزار شد.
آقای سنایی سفیر ایران در روسیه به عنوان یكی از سخنرانان بیان كرد :نوری محمد عثمان اف شخصیت برجسته و مهم و یکی از اساتید برجسته مدرسه اسلام شناسی و ایران شناسی در روسیه بود که تلاش زیادی در عرصه ترجمه قرآن کریم و شاهنامه انجام داده است.
آقای جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز بیان كرد : مراکز ایران شناسی روسیه مراکز خوبی است اما نیاز به تقویت و آموزش نیروهای جوان برای ادامه این مسیر دارد. به همین دلیل رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو به مترجمین جوان و تقویت آنان کمک خواهد کرد تا بتوانند آثار جدیدی را از زبان فارسی به زبان روسی ترجمه کنند.
نوری محمد عثمان اف علاوه بر ترجمه قران و شاهنامه و مثنوی بیش از 250 اثر علمی از خود به جای گذاشته است.
برگزاری نخستین دوره دانشافزایی ایرانشناسی
سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، نخستین دوره دانشافزایی ایرانشناسی را با حضور مسئولین اتاقهای ایران در دانشگاههای ۹ كشور جهان، برگزار كرد.
به نقل از ادارهكل روابط عمومی و اطلاعرسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مركز كتابخانه مركزی و آرشیو اسناد فرهنگی این سازمان با همكاری جهاد دانشگاهی دانشگاه علامه طباطبایی، نخستین دوره دانشافزایی و ایرانشناسی را از تاریخ ۲۴ مرداد تا ۲ شهریور و با شركت ۱۶ تن از مسئولین اتاقهای ایران در دانشگاهها و مراكز علمی معتبر كشورهای چین، افغانستان، تاجیكستان، تركیه، قزاقستان، گرجستان، بوسنی، بلاروس و روسیه برگزار كرد. هدف از برگزاری این دوره ، آموزش و ارایه هرگونه اطلاعات معتبر و روزآمد در مورد ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ایران و دستاوردهای آن، كمك به آشنایی و شناخت واقعی ایران و ارایه تصویری روشن از ایران و انقلاب اسلامی، آموزش مسئولین و مدیران اتاقهای ایران به منظورآشنایی، اطلاعرسانی و راهنمایی مراجعهكنندگان به اتاقهای ایران در دانشگاههای كشور میزبان در زمینههای مختلف می باشد.
تأسیس «انجمن ایرانشناسی» در تركیه
به منظور ساماندهی موضوع «ایرانشناسی» در تركیه ، انجمن ایرانشناسی متشکل از اساتید و فرهیختگان ایرانشناس این كشور در آنكارا تأسیس میشود.
به گزارش ادارهكل روابط عمومی و اطلاعرسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، هدف اصلی این مرکز، ساماندهی و توسعه امر ایرانشناسی در ترکیه خواهد بود و موضوع فعالیتهای آن در چهارچوب اهداف، توسعه امر ایرانشناسی با برگزاری نشستهای علمی، چاپ و ترجمه کتاب، ثبت و انتشار مجله علمی پژوهشی ایرانشناسی، برگزاری تورهای علمی آموزشی ایرانشناسی، دورههای ایرانشناسی، کارگاههای تخصصی ادبیات کلاسیک، ادبیات معاصر، معماری، موسیقی و ... است.
مقرر شده است تا اولین شماره فصلنامه با موضوع ایرانشناسی در ترکیه با موضوعاتی همچون معرفی ایرانشناسی در ترکیه، منابع ایرانشناسی به زبان ترکی، معرفی ایرانشناسان برجسته ، نقد و بررسی ایرانشناسی در ترکیه و ... به چاپ برسد. همچنین در نظر است اولین همایش بینالمللی ایرانشناسی در ترکیه با عنوان ایرانشناسی در ترکیه، با لکان و آسیای صغیر و قفقاز در اسفندماه سال جاری برگزار شود.
نام: حمام چهار فصل
مكان: اراك
سال ساخت: 1294 ه. ش