
خبرنامه شماره 15
برگزاری هفدهمین نشست اعضای هیئت امنای بنیاد ایرانشناسی
نشست اعضای هیئت امنای بنیاد ایرانشناسی، به ریاست آیتا... سیدمحمد خامنهای، بیست و دوم آذرماه جاری برگزار شد. در ابتدای این نشست، به ارائه گزارش طرحهای در دست انجام بنیاد ایرانشناسی، در دو ماه گذشته، پرداخته شد
از جمله «اخلاق، سنن و عادات ایرانی»، «نقد کتابهای درسی»، «کتابشناسی ادیان ایرانی»، «بازارهای شمال ایران» و نیز اجرا و اتمام طرحهایی از جمله انتشار كتابهایِ «چهارمین جشنواره عکس بنیاد ایرانشناسی»، «ارتقاء جایگاه ایرانیان در جهان»، « مساجد دیرینهسال كشور »، «جشنها و مناسبتهای ایرانی »، «تاریخ دریانوردی ایرانیان، از آغاز تاکنون » همچنین انتشار نشریههای علمی چاپی همچون: «فصلنامه باستانشناسی؛ ایران فرهنگی»، «فصلنامه مطالعات خلیجفارس»، «فصلنامه مطالعات ایرانشناسی» و «نامه ایرانشناسی» و نشریههای علمی دیجیتالی چون: «فرانما».
ترجمه محتوای پایگاه اینترنتی بنیاد به زبان عربی و قرارگیری آن بر گستره جهانی وب از ماه آینده و نیز بسترسازی برای ایجاد پایگاه اینترنتی بنیاد به زبان روسی در سال آینده، حضور بنیاد ایرانشناسی در ششمین همایش بینالمللی ایرانشناسی در چین، تدارك برگزاری ششمین جشنواره عكس بنیاد ایرانشناسی و....
برگزاری مراسم "شب یلدا" در بنیاد ایرانشناسی
بنیاد ایرانشناسی در شامگاه بیست و نهم آذر ماه 95، مراسم شب یلدا را به صورت نمادین برای تعدادی از دانشجویان کشورهای مالزی، سنگاپور و اوکراین برگزار کرد.
در این مراسم آقای دکتر علیزاده، معاون اطلاعرسانی و امور بینالملل بنیاد در مورد اهمیت و ویژگیهای مراسم شب یلدا سخنرانی نمود. دکتر علیزاده افزود یلدا کارزار تاریکی و روشنایی است و حافظخوانی و شاهنامهخوانی در این شب نشانه علاقه مردم ایران به تثبیت ریشههای فرهنگی و میراث ناملموس ایرانی است. وی همچنین به محوریت بزرگترهای خانواده و تکریم آنان در شب یلدا اشاره کرد و گفت خداوند دستور می دهد بعد از پرستش من پدر و مادر خود را احسان کنید.
در ادامه این مراسم فیلمی در مورد تاریخچه شاهنامهخوانی و نقالی و آداب شب یلدا برای حضار به نمایش درآمد و ابیاتی از شاهنامه خوانده شد، قصهگویی و حافظ خوانی از دیگر برنامههای این مراسم بود و در پایان با خوراک مرسوم ایرانیان در این شب از مهمانان پذیرایی شد
سخنرانی پروفسور ویلم فلور در بنیاد ایرانشناسی
بنیاد ایرانشناسی در روز بیست و یکم آذر ماه 95، میزبان دکتر ویلم فلور؛ ایران شناس برجسته هلندی مقیم آمریکا بود. وی طی یک سخنرانی با موضوع «فرهنگ و تمدن ایرانی در عصر صفوی » به تشریح اوضاع اقتصادی دولت و مردم ایران، سبک زندگی و داد و ستد در عصر صفویه پرداخت. به گفته ایشان درآمد ایرانیان در آن زمان از راه کشاورزی بوده وصادرات به خارج از ایران بیشتر به صورت مواد خام از جمله ابریشم و کرک بوده است . ایران در آن دوره اقتصاد منسجمی نداشت و ایالات ایران به دلیل گرانی حمل و نقل با هم داد و ستد چندانی نداشتند . اوضاع بد اقتصادی از زمان قاجار کم کم رو به بهبود نهاد.
دکتر ویلم فلور به زبان های فارسی، لاتین، انگلیسی، فرانسوی ، آلمانی و عربی تسلط داشته و با زبانهای باستانی (پهلوی، زند و اوستا ) آشنایی دارد. همچنین در دانشگاه تهران به تحصیل در رشته جامعهشناسی پرداخته است.
بازدید رئیس و اساتید "دانشگاه بین المللی گرجستان" از بنیاد ایران شناسی
ششم آذر ماه 95 ، رئیس دانشگاه و جمعی از استادان ایرانشناسی دانشگاه گرجستان با دکتر علیزاده معاون اطلاعرسانی و امور بینالملل بنیاد ایرانشناسی دیدار و ملاقات کردند.
دکتر علیزاده، در خصوص پیشینه ایرانشناسی در گرجستان بیان کرد : قدمت ایرانشناسی در گرجستان و دانشگاه گرجستان بیش از یک قرن است و این قدمت موجب تقدم دانشگاه گرجستان بر دانشگاههای دیگر کشورهای همجوار می باشد. ایشان افزود هرچند ریشه های فرهنگی هر دو کشور مشترک است باید این ریشه ها دقیق تر شناخته شود و نسبت به ترویج آن در هر دو کشور فعالیت شود.
رییس دانشگاه قفقاز نیز اظهار داشت : بنا به درخواست دانشجویان روابط بین الملل، آموزش زبان فارسی در این دانشگاه آغاز شده و به کمک سفارت و رایزنی فرهنگی ایران، اتاق ایران نیز دراین دانشگاه تشکیل شده است. تاکنون این دانشگاه دو کنفرانس بین المللی در مورد روابط فرهنگی ایران و گرجستان برگزار کرده و وبرپایی سومین کنفرانس ایرانشناسی با حضور ایرانشناسان ایرانی در دستور کار می باشد.
در پایان دکتر علیزاده برای برگزاری همایش آینده و نیز ایجاد ارتباط بین دانشگاه و ایران شناسان دو کشور و پذیرش دانشجو در مقطع فوق لیسانس و دکتری ایران شناسی اعلام آمادگی کرد.
بازدید استادان و دانشجویان دانشگاه "هنگ کونگ" چین از بنیاد ایرانشناسی
آذر ماه گذشته جمعی از دانشجویان و استادان دانشگاه های چین در بنیاد ایران شناسی حضور یافته و با اساتید ایرانی در مورد تاریخ و فرهنگ ایران به گفتگو پرداختند و پس از دیدار و گفتگو با دکتر علیزاده، معاون اطلاعرسانی و امور بینالملل و استادان دپارتمان ایرانشناسی در بنیاد ایران شناسی ، از نمایشگاههای بنیاد بازدید کردند.
برگزاری نشست علمی "مولانا و روابط ایران و ترکیه" در آنكارا
در این نشست ، رایزن فرهنگی كشورمان و رؤسای گروه زبان فارسی دانشگاه آنکارا حضور داشتند و در خصوص نقش مولانا و مثنوی و ادبیات فارسی در توسعه همگرایی و همبستگی بین دو کشور و نیز نقش محوری مولانا فارغ از جغرافیا و مذهب و نژاد در توسعه ارزشهای اسلامی و انسانی مباحثی مطرح شد.
آقای حسن صفرخانی ، رایزن فرهنگی كشورمان،در سخنان خود، تأسیس مؤسسات مطالعاتی ایرانشناسی را نقطه عطفی برای ساماندهی امر ایرانشناسی و همگرایی اساتید و فرهیختگان ایرانشناس در ترکیه دانست و بر نقش این مؤسسات در ارائه اطلاعات دقیق و صحیح و ضرورت توسعه شناخت فرهیختگان دانشور از فرهنگ، تمدن و پیشرفتهای معاصر دو ملت تأکید کرد.
رونمائی از دائره المعارف "حلقه ی نور" در كتابخانه ملی بلغارستان
دانشگاه مطالعات کتابخانه و فن آوری اطلاعات صوفیه، دائره المعارف حلقه ی نور، بابخشی از این کتاب با موضوعات ومباحث ایرانشناسی دربلغارستان را منتشر کرد.
این کتاب مجموعه مقالات درمورد مسائل مختلف علمی، فرهنگی، هنری، ادبیات، فیلم و موسیقی از نویسند گان ، اساتید و روسای دانشگاههای 12 کشورمختلف از جمله : ایران ، اتریش، الجزایر، ارمنستان، ، بلغارستان، انگلستان، گرجستان، لهستان، روسیه، آمریکا، ترکیه، اکراین، فرانسه می باشد .این مراسم مصادف با شصت و پنجمین سالگرد تاسیس این دانشگاه و با حضور رئیس و معاونین دانشگاه ، رئیس كتابخانه ملی ، دیپلمات های كشورهای خارجی مقیم بلغارستان و اساتید و نمایندگان دانشجویان و نویسندگان در محل كتابخانه ملی برگزارشد.
در این کتاب، معرفی چند جانبه ی سرزمین ایران، نگرشی بر انقلاب اسلامی مردم ایران، جلوه های گردشگری ایران، هنر، سینما، ادبیات، مباحث زنان، دین و خداشناسی، سفرنامه ها، نسخه خطی زبان فارسی در بلغارستان، شاعران ایرانی و مهمتر از همه مباحث مشترک فرهنگی و نژادی بلغاریان و ایرانیان به زبانهای مختلف به چاپ رسیده است.
بزرگداشت آیین ایرانی « شب یلدا » در دانشگاه فارابی
به دعوت انجمن ادبی گلستان ( فارسی دانان و ایرانشناسان قزاق )، در محل اتاق ایران دانشگاه فارابی، ضیافتی به مناسبت بزرگداشت شب « یلدا » برگزار گردید.
در این نشست، ریاست دانشکده شرقشناسی، خانم دکتر « بیان ژوباتووا » در خصوص حمایت ها و پشتیبانی های مادی و معنوی وابستگی فرهنگی ایران از گروه زبان فارسی و دیگر دانشجویان فارسی آموز قزاقی سخنرانی كرد .
آقای جلالی کیاسری ، وابسته فرهنگی ایران، در باب بزرگداشت این آیین دیرپای ایرانی و اثرات شادی بخش آن در زندگی اجتماعی و فرهنگ عمومی ایرانیان، به ایراد سخن پرداخت و اساتیددیگر در اهمیت بزرگداشت یلدا سخنرانی نموده و ابیاتی از شاهنامه خوانده شد.
برگزاری سومین همایش ایران شناسان و استادان زبان و ادب فارسی در فدراسیون روسیه
سومین همایش سالانه ایرانشناسان روسیه با حضور باشکوه ایرانشناسان و استادان زبان فارسی فدراسیون روسیه در 26 آذر ماه برگزار شد. در این همایش چهرههای علمی و فرهنگی دو کشور حضور داشتند و به طرح مشکلات و ارائه پیشنهادها برای بهتر شدن وضعیت ایرانشناسی و آموزش زبان فارسی در روسیه پرداختند.
دکتر مهدی سنایی، با اشاره به گسترش روابط ایران و روسیه و اهمیت ایران شناسی گفت: با گسترش مناسبات، ایران شناسی نیز ارتقا می یابد،.وی تاکید کرد: ما از دیدگاهها و طرح های بنیادین در حوزه ایرانشناسی و توسعه روابط حمایت می کنیم. با توجه به سطح بالا و پیشینه ایران شناسی در روسیه نیاز به ایجاد نسل های جدید و معلمین زبان است که در این زمینه ها کارهای خوبی انجام گرفته و هر روز دانشجویان بیشتری در سراسر روسیه به ایران و زبان فارسی روی می آورند.
از دیگر سخنرانان همایش یک روزه ایرانشناسی دکتر ملکی رایزن فرهنگی کشورمان ،دکتر ایوانف رئیس کرسی زبان فارسی انستیتو آسیا و افریقا ،دکتر صفر عبد ا... از ایرانشناسان قزاقستان ، ،ادریس اف سرپرست بنیاد ایران شناسی مسکو و جمعی از اساتید زبان فارسی و ایرانشناسان سراسر روسیه بودند.
قله دماوند- ایران