
خبرنامه شماره 16
سومین گردهمایی مؤسسههای فعال در حوزه آموزش زبان فارسی در جهان برگزار شد
«سومین گردهمایی مؤسسههای فعال در حوزه آموزش زبان فارسی در جهان»، با حضور نمایندگان بیش از 40 مجموعه فعال در حوزه آموزش زبان فارسی، بیستم دی ماه گذشته، در محل بنیاد ایرانشناسی برگزار شد.
در آیین گشایش این گردهمایی كه با حضور آیتا... سیدمحمد خامنهای، رئیس بنیاد ایرانشناسی، دكتر حداد عادل، رئیس بنیاد سعدی و معاونان و مدیران هر دو بنیاد همراه بود؛ دكتر علیزاده، معاون اطلاعرسانی و امور بینالملل بنیاد ایرانشناسی، ضمن خوشامدگویی با اشاره به اینكه زبان فارسی بعنوان زیربنای مسائل ایرانشناسی در جهان مطرح بوده و لازم و ملزوم یكدیگرند، بیان داشت: دو مقوله آموزش زبان فارسی و ایرانشناسی دارای فرصتهایی همسو با یكدیگرند و برای استفاده بیشتر از این فرصتها ارتباطی تنگاتنگ میان دو بنیادِ ایرانشناسی و سعدی، از دو سال پیش شكل گرفت
دكتر صحرایی، دبیر گردهمایی و معاون آموزش و پژوهش بنیاد سعدی، گفت: این گردهمایی همچون دو دوره قبل، با هدف آشنایی مؤسسههای فعال در حوزه آموزش زبان فارسی، با ظرفیتها و توانمندیهای یکدیگر و نیز بررسی مهمترین فعالیتها و دستاوردهای اخیرشان برگزار میشود.
سپس آیتا... سیدمحمد خامنهای رئیس بنیاد ایرانشناسی در سخنرانی خود فرمود :زبان ایفاگر نقش بسیار مهمی در پیوند انسان با اجتماع است و بیشترین ارزش یک زبان در میان زبانهای دنیای امروز زمانی آشكار میشود كه وجه انتقال مفاهیم بلند معنوی و عرفانی و جهانبینی الهی در آن بالا باشد.
در ادامه دكتر حدادعادل رئیس بنیاد سعدی ضمن تأکید بر مهمترین وظیفه بنیاد سعدی مبنی بر برنامهریزی و پشتیبانی از آموزش زبان فارسی در جهان، همایش مزبور را فرصتی برای بحث و تبادل نظر درخصوص بهبود وضعیت آموزش زبان فارسی به خارجیها عنوان كرد.
در این همایش از تازهترین انتشارات دو بنیادِ ایرانشناسی و سعدی رونمایی بعمل آمد.
در پایان خاطرنشان میسازد، در سومین دوره گردهمایی مؤسسههای فعال در حوزه آموزش زبان فارسی در جهان، 41 مؤسسه، شامل ۳3 مؤسسه داخلی و 8 مؤسسه خارجی، شامل: دانشگاه استراسبورگ فرانسه، دانشگاه روشان آمریکا، دانشگاه تفلیس، دانشگاه داکا، دانشگاه بانوان لاهور، دانشگاه کمبریج انگلستان، دانشگاه رم ایتالیا و دانشگاه دهلی هندوستان حضور داشتند.
ششمین جشنواره عکس ایرانشناسی آغاز شد
در روز هفدهم بهمن ماه سال جاری ، ششمین دوره جشنواره عکس ایرانشناسی با موضوع "جلوههای فرهنگ و هنر ایرانی" آغاز بکار کرد .
آیین گشایش این دوره از جشنواره با حضور معاونان بنیاد ایرانشناسی، هیات داوران جشنواره، صاحبان آثار برگزیده، پژوهشگران ایرانشناس و علاقهمندان به هنر عکاسی همراه بود.
در ابتدای مراسم آقای دکتر علیزاده، مدیر این دوره جشنواره عکس ایرانشناسی، ضمن ابلاغ سلام و تحیات آیتالله سید محمد خامنهای، رییس بنیاد ایرانشناسی، به حاضران در مراسم، به قرائت متن پیام ایشان به ششمین جشنواره عکس ایرانشناسی پرداخت.
در ادامه دکتر علیزاده، با ارایه گزارشی به روند برپایی این دوره و چگونگی ارزیابی آثار پرداخت. ایشان با بیان اینکه دبیرخانه جشنواره ۵۰۶۱ عکس از ۷۳۴ عکاس دریافت کرده است گفت: ۳۲۹۰ قطعه عکس مربوط به بخش حرفهای و ۱۷۷۱ عکس مربوط به بخش غیرحرفهای می باشد.
در ادامه مراسم ،جوایز برگزیدگان در دو بخش حرفهای و غیرحرفهای اهدا شد.
بازدید استادان و دانشجویان خارجی از بنیاد ایرانشناسی
جمعی از دانشجویان رشته های ایران شناسی، اسلام شناسی ، شرق شناسی ، زبان و ادب فارسی از کشورهای قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان که جهت گذراندن دوره های دانش افزایی به ایران سفرکرده اند در بنیاد ایران شناسی حضور یافته و پس از دیدار با آقای دکتر علیزاده معاون اطلاع رسانی و امور بین الملل به بازدید از مجموعه نمایشگاههای بنیاد پرداختند.
انتشار کتاب گنبدهای پارسی در فرانسه
کتاب «گنبدهای پارسی، هنر آسمان و زمین» توسط پاتریک رینگنبر، ایرانشناس و متخصص تاریخ هنر اسلامی در فرانسه، منتشر شد.
رینگنبر در مقدمه کتاب آورده است: «در خصوص معماری اسلامی و ایرانی، ژان شاردن فرانسوی، برای نخستین بار در قرن هفدهم میلادی از معماری ایرانی و گنبدهای بناهای آن موقع ایران نوشت که هیچ کشوری در دنیا نیست که گنبدهایی به عظمت و زیبایی گنبدهای ایرانی داشته باشد. در ایران باستان، گنبدهایی از جنس آجر ساخته شده بود که زینتبخش کاخها و معابد زرتشتیان ایرانی دوران ساسانیان بود».
جمشید گیوناشویلی ایرانشناس برجسته گرجستان درگذشت
پروفسور جمشید گیوناشویلی ایرانشناس برجسته گرجستان و جهان در سن 86 سالگی در تفلیس درگذشت.
وی در سال 1931 در تهران متولد شد و در دبیرستان البرز تهران دوره تحصیلات پیش از دانشگاه را به پایان رساند. ایشان مدرک فوق دکتری در رشته زبان و ادبیات فارسی را از دانشگاه دولتی تفلیس اخد و طی سالهای 1994 تا 2004 به عنوان اولین سفیر گرجستان در ج.ا.ایران خدمت نمود.
پروفسور گیوناشویلی طی بیش از 60 سال حضور در عرصه های علمی، خدمات ارزشمندی در حوزه زبان و ادبیات فارسی و توسعه و تعمیق روابط دو کشور انجام داده و حاصل زحمات ایشان بیش از صدها کتاب و مقاله علمی در این زمینه می باشد. از جمله آثار ایشان میتوان به کتاب «بن واژه شناسی زبان فارسی»، «متون فارسی قرنهای 10 تا 18 میلادی»، «دستور زبان فارسی» و کتاب «نسخه خطی تاریخ سیستان» اشاره كرد.
اعطای لوح حافظ به پروفسور مانفرد لورنز
در نشست اساتید و دانشجویان شرکت کننده در نخستین کارگاه مطالعات ایران شناسی، مراسم اعطای لوح حافظ رایزنی ج. ا. ایران نیز برگزار شد. در این مراسم لوح حافظ رایزنی سفارت ایران توسط اقای علی ماجدی سفیر جمهوری اسلامی ایران در آلمان به استاد 87 ساله ، پروفسور مانفرد لورنز به پاس شصت سال آشنایی، فراگیری، تحصیل، ترویج و تحقیق زبان فارسی اعطا شد.
طبیعت ایران، میانکاله