
خبرنامه شماره 18
همایش گاهنگاری تطبیقی ایران و جهان برگزار شد
بنیاد ایرانشناسی در راستای شناساندن جایگاه و نقش فرهنگی ایران در پیشتازی مؤلفههای رشد جوامع انسانی، همایش «گاهنگاری تطبیقی ایران و جهان» را، یازدهم اردیبهشتماه جاری در «سالن سعدی» مركز همایشهای برج میلاد، برگزار كرد.
در این همایش كه با رونمایی از جدول تطبیقی گاهنگاری ایران و جهان از «دوران پارینهسنگی تا پایان عصر آهن» همراه بود، آیتا... سیدمحمد خامنهای، رئیس بنیاد ایرانشناسی و تنی چند از باستانشناسان این حوزه، از ضرورتها و نیازهای انجام این طرح ملی و دستاوردهای آن سخن گفتند.
آیتا... سیدمحمد خامنهای بیان داشتند که تاریخ از اهمیت ویژهای در معرفی و تشخیص هویت ملل مختلف در مقابله باتهاجم فرهنگهای دیگر برخوردار است. بنابر گفته ایشان، ملتی که تاریخ ندارد، یک ملت گمشده و بیهویت است و کوشش دشمنان و غرضورزان تاریخ در قرون اخیر بر آن بوده تا عظمت هویت ایرانی را كه بر آن آگاهی داشتهاند، مکتوم بماند. بر این اساس با انجام طرح ملی «جدول گاهنگاری تطبیقی ایران و جهان» میتوان چنین ادعا كرد كه گام بزرگی در راه شناساندن جایگاه و منزلت فرهنگ ایران در میان فرهنگ ملل دیگر برداشته شده است.
ایشان تاکید فرمودند که با غور و مقایسه بین دو موضوعِ ظهور انسان بر روی زمین و آثاری که از وی باقیمانده میتوان به این نتیجه دست یافت كه کدام یک از ملتها زودتر به رشد و تمدن دست یافتهاند. بر اساس ابزار سنگیهای بدست آمده در «كشف رود» تخمین زده اند که تاریخ آثار سنگی در ایران بالغ بر یك میلیون سال است. علاوه بر آن، یافتههای جدید باستانشناسی ثابت میکند بشر از سرزمین ایران برخاسته و به شرق و غرب عالم روانه شده است.
پس از سخنان ریاست محترم بنیاد ایرانشناسی، با حضور آقایان دكتر داوریاردكانی، دكتر حداد عادل و دكتر ملاصالحی از جدول گاهنگاری تطبیقی ایران و جهان رونمایی بعمل آمد .
جدول مذكور از 10 ستون عمودی تشکیل شده که در ستون اول ایران و در 9 ستون دیگر بترتیب، آسیای غربی و مصر، آسیای شرقی، جنوب آسیا، جنوب شرق آسیا، اروپا، آفریقا، اقیانوسیه، آمریکای شمالی و آمریکا جنوبی قرار گرفته¬اند. تقسیمبندیهای ارائه شده در 6 دوره تاریخی اعم از پارینه سنگی، فرا پارینه سنگی، نوسنگی، مس و سنگ، مفرغ و عصر آهن در ستونهای افقی و با اختلاف رنگی قابل مشاهده هستند. دوران تقریبی این جدول از سه میلیون و 400 هزار سال پیش تا اوایل شکلگیری دوران هخامنشی است.
پس از سخنرانی آقایان دكتر داوریاردكانی، دكتر حداد عادل و دكتر ملاصالحی در اهمیت و چرایی پرداختن به طرح جدول گاهنگاری تطبیقی ایران و جهان در ادامه ، آقایان دكتر وحدتینسب درخصوص «گاهنگاری پارینهسنگی ایران»، دكتر فاضلی درباره «اهمیت تدوین تاریخ تقویمی ایران بر اساس گاهنگاری مطلق»، دكتر دارابی با موضوع «گاهنگاری دوره نوسنگی در زاگرس مركزی»، خانم دكتر چوبك درباره «باستانشناسی و گاهنگاری»، آقای دكتر مصدقی با موضوع «ارزیابی گاهشناسیهای پیش از تاریخ در شمال مركز فلات ایران» و آقای دكتر خانیپور با موضوع «توالی گاهنگاری حوزه فرهنگی فارس و چالشهای پیشِرو»، به تشریح اهمیت موضوع انجام طرح این جدول پرداختند.
رونمایی از كتاب «گاهنگاری پارینهسنگی ایران»، تألیف دكتر حامد وحدتینسب و رونمایی از فصلنامه تخصصی «مطالعات باستانشناسی ایران» از دیگر مساعی بنیاد ایرانشناسی در این عرصه بود، كه در این همایش انجام شد. این همایش با تقدیر از همكاران علمی و اجرایی طرح جدول گاهنگاری تطبیقی ایران و جهان بكار خود پایان داد.
ملاقات آقای دکتر علیزاده با اساتید دانشگاه بلگراد
سوم اردیبهشت ماه 96 آقای دکتر علیزاده ، معاونت اطلاعرسانی و امور بینالملل بنیاد با جمعی از اساتید دانشگاه بلگراد در بنیاد ایرانشناسی ملاقات کرد. طرفین به گفتگو در خصوص توانمندیهای خود، در زمینه آموزش زبان فارسی و ایرانشناسی پرداختند .
در ابتدا آقای دکتر علیزاده ، به معرفی گروههای پژوهشی بنیاد و انجمن بین المللی ایران شناسی پرداخت و افزود حدود 800 مرکز ایرانشناسی در جهان دایر است که بنیاد با آنها در ارتباط است و هر ماه آنها را از طریق خبرنامه الکترونیکی در جریان آخرین اخبار ایرانشناسی از سراسر جهان قرار میدهد.
سپس خانم دکتر لیلیانا مارکوویچ رئیس دانشکده فیلولوژی دانشگاه بلگراد توضیحاتی درخصوص این دانشگاه و فعالیتهای آن ارائه کرد. طبق اظهارات ایشان، تمام مطالعات شرق شناسی این دانشگاه با مطالعات ایران شناسی آغاز شده و در سال 1924 موسسه ایران شناسی در بلگراد پایهگذاری شده است .
این جلسه با سخنرانی دیگر حضار و ارائه پیشنهادات طرفین جهت همکاریهای علمی - آموزشی و برگزاری نشست ها و کنفرانس های علمی مشترک و ارائه دستاوردهای علمی هر دو کشور در زمینه ایران شناسی و بلگراد شناسی ادامه یافت. در پایان مقرر شد پیش نویس تفاهم نامه توسط طرفین آماده شود و پس از اعمال تغییرات لازم در آن، متن نهایی برای امضا تنظیم شود.
نمایشگاه عکسهای منتخب سومین جشنواره عکس ایرانشناسی در فرهنگسرای شفق
با توجه به اهداف بنیاد ایران شناسی مبنی بر نمایش عکسهای منتخب جشنوارههای عکس ایرانشناسی در فضاهای فرهنگی و هنری سطح کشور به منظور آشنایی بیش از پیش مردم با جاذبههای فرهنگی، طبیعی، تاریخی و هنری کشورمان، و با هماهنگیهای صورت گرفته با مسئولین فرهنگسرای شفق، نمایشگاهی از تعدادی از آثار منتخب سومین جشنواره عکس ایرانشناسی با موضوع «گیا و زیای خلیج فارس » طی روزهای 9 لغایت 20 اردیبهشت ماه 1396 در این فرهنگسرا برگزار شد .
مراسم افتتاحیه این نمایشگاه با سخنرانی دکتر قدرتالله علیزاده؛ معاون اطلاعرسانی و امور بینالملل آغاز شد. در ادامه آقای دکتر رضا بسطامی رئیس فرهنگسرای شفق نیز به ایراد سخنرانی پرداخت. آقای شریعتمداری؛ معاون امور اداری و پشتیبانی بنیاد ایرانشناسی نیز در این مراسم حضور داشت.
در این دوره از نمایشگاه که به مناسبت دهم اردیبهشت ماه، "روز ملی خلیج فارس" برپا شد، از خانواده یکی از شهدای گرانقدر جنگ تحمیلی که در منطقه خلیج فارس به شهادت رسیده بود، تقدیر شد. همچنین چندین عنوان از آثار منتشر شده بنیاد ایرانشناسی با موضوع خلیج فارس از جمله شماره های اول تا هفتم مجله مطالعات خلیج فارس در این نمایشگاه در معرض دید عموم قرار گرفت.
برگزاری دومین کنفرانس بین المللی بررسی مسائل جاری زبان ها، گویش ها و زبان شناسی
«دومین کنفرانس بین المللی بررسی مسائل جاری زبان ها، گویش ها و زبان شناسی» توسط مؤسسه پژوهشگران اندیشمند و با همکاری دانشگاه های مختلف مانند دانشگاه شهید چمران اهوازدر روزهای 12-13 بهمن 1396برگزار می شود.کنفرانس با هدف بررسی مسائل جاری زبان ها و گویش های مختلف مانند فارسی، عربی، ترکی و کردی برگزار خواهد شد.
همایش سعدی و ویکتور هوگو در تهران
طی روزهای 29و30 فروردین ماه 1396 ، همایش سعدی و ویکتور هوگو به همت مرکز فرهنگی شهر کتاب، مرکز سعدیشناسی، رایزنی جمهوری اسلامی فرهنگی ایران در فرانسه و مرکز مطالعات هوگو وابسته به دانشگاه پاریس هفت در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار گردید. در دومین روز این نشست دکتر ژان مارک هووس استاد زبان و ادبیات فرانسه و عضو مرکز مطالعات هوگوشناسی این کشور، اصغر نوری (مترجم و نمایشنامه نویس) و دکتر فاطمه عشقی (مدیرگروه مترجمی زبان فرانسه در دانشگاه علامه طباطبایی) حضور یافتند. دکترهووس با تاکید بر سرودههای هوگو به ویژه «شرقیات» چگونگی تاثیرپذیری وی از استاد سخن، سعدی شیرازی را تبیین و تشریح کردند.
برداشت زعفران- ایران