
خبرنامه شماره 23
هفتمين کنگره بينالمللي ايرانشناسان در اسپانيا برگزار شد
هفتمين کنگره بينالمللي ايرانشناسان در روزهاي 16 و 17 اکتبر 2017 در دانشگاه آئوتونوماي مادريد با همکاري رايزني فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در اسپانيا، انجمن ايرانشناسان اسپانيايي و دانشگاه آئوتونوما برگزار شد.
در اين کنگره 20 مقاله طي دو روز در سه پنل ايران دوره باستان، ايران دوره اسلامي و ايران دوره معاصر ارائه شد.
در اين کنگره اساتيد مختلفي از ايران، اسپانيا، ترکيه، گرجستان و روسيه حضور داشتند.
کلاش مريوان ثبت جهاني شد
شهر مريوان در استان کردستان به عنوان شهر جهاني «کلاش » ثبت شد.
علوي مديرکل ميراث فرهنگي استان کردستان گفت براي ثبت جهاني هر اثر شاخصههايي لازم است. در شهرهاي ديگرِ استان کردستان هم کلاشبافي وجود دارد اما فقط شهر مريوان داراي بيشتر شاخصههاي لازم براي ثبت جهاني بود. به عنوان مثال در شهر مريوان، 4553 نفر به اين کار مشغول هستند. اما کل جمعيت شهرهاي ديگر حتي به اندازه اين تعداد بافنده کلاش نيست.
«کلاش» گيوه محلي يا همان پاي افزار مختص استان کردستان است که از الياف طبيعي، بصورت دستساز و بدون استفاده از هرگونه مواد صنعتي و آلاينده درست ميشود و علاوه بر استفاده در داخل کشور، به کشورهاي ديگر هم صادر ميشود. بافت گيوه در بين مردم مريوان قدمتي هزارساله دارد.
تعزيه در اروپا اجرا شد
به همت رايزني فرهنگي ايران، از 13 مهر 96 به مدت ده روز، يک گروه ايراني در شهرهاي برلين، هامبورگ و فرانکفورت نمايش ايراني اسلامي تعزيه را اجرا کردند.
سيدعلي موجاني، رايزن فرهنگي ايران در آلمان گفت اين برنامه توسط گروه تعزيه قزوين به سرپرستي سيفالله شکري براي نخستين بار در آلمان و لهستان اجرا شد. اين برنامه با همکاري رايزني فرهنگي ايران در آلمان، انستيتو حافظ، خانه ايران در برلين، سفارت ايران در آلمان و کنسولگري ايران در هامبورگ اجرا شد. اين مراسم در آلمان به زبان فارسي و در لهستان بصورت ترجمه همزمان به لهستاني اجرا شد. استاد محمد بخشينيا، امير صفري و محسن گيوهکش به عنوان تعزيهخوان در اين برنامه حضور داشتند.
در حاشيه اين مراسم از کتاب «مقتل الحسين» در نمايشگاه بينالمللي کتاب فرانکفورت رونمايي شد.
معرفي آثار تمدني ايران در سمينار حفاظت از تمدنهاي باستاني جهان در چين
دومين سمينار «حفاظت از تمدنهاي باستاني جهان» توسط موزه قصر (شهر ممنوعه) چين در روزهاي 28 تا 30 شهريور برگزار شد. در مراسم افتتاحيه اين سمينار، معاون وزير خارجه چين، برخي از مسئولان و شخصيتهاي فرهنگي کشورهاي مختلف و نيز رسول وطن دوست استاد هنر و معماري دانشگاه آزاد اسلامي در خصوص تلاشهاي کشورشان در زمينه کشف و حفظ و مرمت آثار باستاني سخنراني کردند.
شرکتکنندگان در اين سمينار دو روزه، مقالات خود را در سه پنل با عناوين «ميراث تمدنهاي باستاني»، «ارزشهاي معاصر تمدنهاي باستاني» و «بررسي باستانشناسانه تمدنهاي کهن و باستانشناسي جاده ابريشم» ارائه کردند.
کشف رد پاي انسانهاي «نئاندرتال» در دشت اسلام آباد غرب
الهام قصيديان سرپرست يک گروه باستانشناسي در استان کرمانشاه، از کشف رد پاي انسانهاي نئاندرتال در دشت اسلام آباد غرب استان کرمانشاه خبر داد.
وي گفت: مهمترين دستاورد کار تحقيقاتي در غار اَزوئه کشف دستافزارهاي سنگي موسوم به موستري زاگرس در لايههاي زيرين اين محوطه است که براي نخستين بار در منطقه اسلامآباد غرب کشف شده و حاکي از گسترش انسانهاي منقرض شده نئاندرتال تا دشت اسلامآباد غرب است.
کار گمانهزني و نجاتبخشي لايههاي باستاني در اشکفت اَزوئه (سَروَنجُق) در استان کرمانشاه در چارچوب طرح پژوهشهاي باستانشناسي مشترک ميان بنياد پژوهشهاي پارينه سنگي ديار مهر، مؤسسه پژوهشهاي فرگشت انساني لورهيولم دانشگاه کمبريج بريتانيا، پژوهشکده باستانشناسي کشور و ادارهکل ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان کرمانشاه انجام شده است.
حوض قلمکار