
خبرنامه شماره 24
نشست «ایرانشناسی در لهستان» در بنیاد ایرانشناسی برگزار شد
در روز 29 آبانماه 1396 گروهی از اساتید دانشگاههای کراکوف، ورشو و پُزنان لهستان با حضرت آیتالله سید محمد خامنهای؛ رئیس بنیاد ایرانشناسی ملاقات کردند و در خصوص فعالیتهای علمی خود در زمینه ایرانشناسی توضیحاتی ارائه کردند. در این ملاقات رئیس بنیاد ایرانشناسی ضمن اظهار خرسندی از حضور مهمانان لهستانی در ایران بعنوان وطن دومشان، اعلام کرد فعالیتهای علمی ایرانشناسی در لهستان بیش از 20 سال قدمت دارد و اعتماد خاصی بین دو کشور وجود دارد. ایشان در ادامه ابراز امیدواری کرد که در آینده هر دو کشور بیش از پیش از دستاوردهای علمی یکدیگر بهرهمند شوند؛ چرا که هدف مشترکی دارند و آن روشن کردن حقایق تاریخی است.
رئیس بنیاد ایرانشناسی افزود، ایران دستاوردهای علمی و فرهنگی زیادی داشته و خدمات شایانی به بشریت كرده است. در دوران مادها در ایرانِ قبل از میلاد با انتقال روحانیون با عنوان مُغان، به نقاط مختلف دنیا از آنها برای تأسیس مراکز علمی و انتشار فرهنگ اصیل ایرانی بهره میجستند.
ایشان علم ایرانشناسی را در مجموع علمی كاربردی عنوان کرد، که شناخت آن ضروری و مفید است و معرفی آن به دنیا خدمت محسوب میشود.
پس از ملاقات استادان لهستانی با رئیس بنیاد ایرانشناسی، یکی دیگر از سلسله نشستهای ایرانشناسی در جهان با عنوان «ایرانشناسی در لهستان» در بنیاد ایرانشناسی برگزار شد. حاضران در این نشست عبارت بودند از: آقای دکتر علیزاده؛ معاون اطلاعرسانی و امور بینالملل بنیاد ایرانشناسی، خانم دکتر طاحونی؛ مدیر گروه تحصیلات تکمیلی بنیاد ایرانشناسی، آقای رضا نیکپور؛ مدیر عامل انجمن دوستی ایران و لهستان، دکتر علی شهیدی؛ مدیر گروه ایرانشناسی دانشگاه تهران، خانم دکتر آنا کارسنوولسکا؛ ایرانشناس لهستانی و مدیر سابق گروه ایرانشناسی دانشگاه کراکوف، خانم دکتر رناتا روسک کوالسکا؛ مدرس زبان فارسی در دانشگاه کراکوف، آقای دکتر ماتئوش کواگیش؛ استاد زبانهای ایرانی و متخصص زبان پشتو در دانشگاه ورشو، آقای دکتر استانیسواو یاشکوسکی؛ متخصص تاریخ ایران در دانشگاه ورشو.
استادان لهستانی حاضر در جلسه به اختصار در مورد فعالیتهای علمی خود و دانشگاههای لهستان در زمینه ایرانشناسی و آموزش زبان فارسی سخن گفتند. بنا بر اظهارات دکتر کارسنوولسکا، هدف اصلی اساتید ایرانشناسی، انتقال دانش ایرانشناسی به لهستان به واسطه ترجمه ادبیات فارسی معاصر و کلاسیک است.
رشته ایرانشناسی در دهه هفتاد میلادی بصورت یک رشته مستقل در دانشگاه ورشو درآمد و در حال حاضر 50 -40 دانشجو دارد که همه آنها لهستانی هستند. از جمله اقدامات در دست انجام در گروه ایرانشناسی دانشگاه ورشو، چاپ متون و اسناد دوره صفویه با ترجمه لهستانی است.
حاصل این نشست علاوه بر آشنایی بیشتر طرفین با فعالیتهای علمی یکدیگر، عقد تفاهمنامه همکاری با دانشگاه ورشو و مطرح شدن بحث خواهرخواندگی بین شهرهای ایران و لهستان بود.
گفتنی است در روز یکم آذرماه 1396، ششمین نشست از سلسله نشستهای ایرانشناسی با عنوان «ایرانشناسی در لهستان؛ پیشینه و چشمانداز فرارو» در مؤسسه خانه کتاب با حضور اساتید مذکور برگزار شد.
کشف بقایای انسانی و حیوانی متعلق به عصر آهن ۱و ۲ در رامسر
۱۶ گور از نوع حفرهای ساده، چهار چینه سنگی و کلان سنگی مگالیتیکی در مازندران مورد کاوش قرار گرفت و تعدادی آثار و بقایای انسانی و حیوانی متعلق به دوران آغازین هزاره سوم قبل از میلاد، موسوم به عصر آهن ۱و ۲ کشف شد.
محمدرضا خلعتبری، سرپرست هیئت علمی کاوشهای باستانشناسی در ایزگام دشت جنت رامسر گفت: وجود بقایای حیوانی در تمامی قبور کاوش شده که بعضاً شامل بقایای کامل حیوان از نوع گاوسانان بوده است، حکایت از حضور اقوامی در این منطقه دارد که اقتصادشان عمدتاً بر پایه تولیدات دامی بوده است. این اقوام در ساخت انواع و اقسام ظروف سفالین، ابزار مفرغی مانند لوازم رزم، شکار و نمونههای بی نظیری از زیور آلات، مهارت داشتهاند.
او گفت: نمونههای جمعآوری شده، برای انجام آزمایشات لازم به مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی در ژاپن و سوئد ارسال شده است و دریافت نتایج این آزمایشات، در شناخت ویژگیهای فرهنگی و نژادی اقوام یاد شده به ما کمک میکند و از ضریب فرضیههای نادرست بطور قابل توجهی خواهد کاست.
گورستان ایزگام یکی از گورستانهای تاریخی استان مازندران است.
نمایشگاه گردشگری پارس، میزبان جشنواره پیوند اقوام ایرانی شد
از ۱۹ تا ۲۲ آذرماه 1396 جشنواره پیوند اقوام ایرانی در حاشیه نهمین نمایشگاه گردشگری پارس در شهر شیراز برگزار شد. هدف از برگزاری این جشنواره آشنایی مخاطبان داخلی و خارجی با نقش اقوام در شکلگیری هویت ملی، پوشش و آداب و رسوم اقوام ایرانی بود.
یکی از برنامههای این جشنواره، نمایش لباس اقوام ایرانی در دوران مختلف تاریخی بود. از جمله : سومریان، آشوریان، ایلامیها، مادها، پارسیها، هخامنشیان، سلوکیان، اشکانیان، پارتها، ساسانیان، طاهریان، سامانیان، زیاریان، آلبویه، غزنویان، سلجوقیان، خوارزمشاهیان، ایلخانیان، تیموریان، صفویان، افشاریان، زندیان، قاجاریان و پهلوی. همچنین در این نمایشگاه، نمایندگان اقوام گوناگون ایرانی به اجرای موسیقیهای سنتی و مراسم آیینی خود پرداختند.
برگزاری کارگاههایی همچون حصیربافی سیستان و بلوچستان، سفالگری کلپوران، سوزندوزی سیستان و بلوچستان، گیوهبافی پاوه، کارگاه نمدمالی ترکمن و تراش گوهرسنگها از برنامههای آموزشی جشنواره اقوام بود.
همایش« نمادشناسی در هنر ایران» در دانشگاه بجنورد برگزار شد
اولین همایش ملی «نمادشناسی در هنر ایران» با محوریت هنرهای بومی، در روزهای دهم و یازدهم آبانماه 1396 در دانشگاه بجنورد برگزار شد. محورهای اصلی این همایش عبارت بود از: نمادگرایی در هنرهای دستی و بومی، نمادگرایی در آیین و مراسمات بومی، پیشینه نمادشناسی در ایران، نمادشناسی در ادبیات، نمادشناسی در تمدن اسلامی، نمادشناسی در ادبیات، نمادشناسی در ادیان و مذاهب، نمادگرایی در روانشناسی و نمادگرایی در گرافیک.
به گفته سمیه خزاعی، دبیر علمی این همایش، 300 مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شده بود که از بین آنها 178 مقاله پذیرفته شد.
چوپان کوچک