
خبرنامه 27
تکمیل فصل «بازار و بازارچهها » از دانشنامه یزد در بنیاد ایرانشناسی
یکی از فصلهای دانشنامه یزد با عنوان «بازار و بازارچهها» در بنیاد ایرانشناسی شعبه یزد تکمیل شد.
پژوهشهای این فصل شامل 9 بهره در 200 صفحه است که به مدت سه ماه به طول انجامیده است. عناوین بهره ها عبارتند از:
1. پیشینه تجاری و روند شکلگیری بازار
2. عناصر ارتباطی بازار
3. عناصر کالبدی و معماری بازار
4. گروههای فعال در بازار
5. اصناف بازار
6. کارکرد فرهنگی اجتماعی و سیاسی بازار
7. کارکرد خدماتی رفاهی و گردشگری
8. بازارچههای پیرامونی بازار
9. بخشی از گاهشمار حوادث و وقایع عمده و اسناد بازار در دوره قاجار و پس از آن
قرار است دانشنامه یزد در 17 فصل متشکل از چند بهره تالیف شود. اجرای این طرح به شیوه پژوهش کتابخانهای توسط پژوهشگران بنیاد ایرانشناسی شعبه یزد صورت گرفته و فقط مربوط به شهر یزد میباشد.
برگزاری هفتمین دوره دانشافزایی برای دانشجویان خارجی در بنیاد ایرانشناسی
هفتمین دوره دانشافزایی ایرانشناسی با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از 14 تا 25 بهمن 96 در بنیاد ایرانشناسی برگزار شد. در این دوره دانشجویانی از کشورهای هند، پاکستان، ارمنستان، دانمارک، بلغارستان و قزاقستان حضور داشتند.
دکتر علیزاده؛ معاون اطلاعرسانی و امور بینالملل بنیاد ایرانشناسی در مراسم افتتاحیه این دوره اظهار داشت در یک دوره دو هفتهای نمیتوان ایران را به طور کامل معرفی کرد بلکه فقط نمایی از ایران نشان داده میشود. دکتر رخشنده؛ مدیرکل همکاریهای علمی و دانشگاهی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی نیز گفت امیدواریم آموختههای شما در این دورهها به هموطنانتان منتقل شود چرا که ما شما را هموطنان خود میدانیم که در آنسوی مرزها برای گسترش ایرانشناسی تلاش میکنند.
دکتر بهرامزاده؛ معاون پژوهشی بنیاد نیز افزود ایران مانند جعبه تقسیم همه نژادهای بشری به نقاط دیگر دنیاست و این دستاورد بنیاد ایرانشناسی را میتوان به عنوان حوزه جدید ایرانشناسی به دنیا معرفی کرد. در پایان این مراسم نیز دکتر طاحونی؛ مدیر بخش تحصیلات تکمیلی بنیاد ضمن اعلام این مطلب که تنها گروه نسخهشناسی کشور در این بنیاد تشکیل شده، به معرفی سرفصلها و شیوههای تدریس در این بخش پرداخت.
کمانچه و چوگان در فهرست آثار میراث جهانی یونسکو قرار گرفتند
«چوگانبازی سوار بر اسب همراه با روایتگری و موسیقی» به نام ایران، و «مهارت ساختن و نواختن کمانچه» مشترک با جمهوری آذربایجان با اکثریت آراء مورد تأیید اعضای کمیته میراث جهانی ناملموس قرار گرفت.
تعداد آثار ثبتشده ایران در فهرست میراث ناملموس جهانی یونسکو 13 عنوان است که سه اثر آن، از جمله نوروز؛ مهارت پخت نان تخت؛ و کمانچه، میراث مشترک چندملیتی است.
بازی آیینی چوگان از دوره ساسانی رواج داشته است. از جمله ویژگیهای این بازی، تأثیر آن بر هنر، اقتصاد هنر، موسیقی، ادبیات، نقاشی، مینیاتور و روایتگری است.
کمانچه نیز یکی از قدیمیترین ابزار موسیقی در ایران و آذربایجان است که در اجرای موسیقی کلاسیک و فولکوریک مورد استفاده قرار میگیرد. امکانات گسترده و متنوع صوتی کمانچه سبب شده که در بیشتر نقاط شهری و روستایی ایران، در غالب مراسم نیازمند همنوایی، از این ساز استفاده شود.
انتشار کتاب «لباسهای ایرانی»
کتاب «لباسهای ایرانی» (PERSISCHE KLEIDUNG) ویژه مخاطب نوجوان، توسط رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در وین منتشر شد.
این کتاب که در تیراژ 1500 نسخه منتشر شده است در نمایشگاه بینالمللی کتاب وین رونمایی شد. کتاب فوق به دو زبان انگلیسی و آلمانی و با تصاویری بسیار جذاب، به معرفی پوشش خاص اقوام مختلف کشورمان میپردازد.
نخستین شماره فصلنامه «ایوان» در پاریس رونمایی شد
نخستین شماره فصلنامه «ایوان» (IWAN) با صاحب امتیازی رایزنی فرهنگی ایران در فرانسه، شامل ۲۸ مقاله در حوزههای فرهنگی، هنری به صورت دوزبانه (فارسی و فرانسه) در پاریس منتشر شد.
این نشریه به موضوعاتی همچون ایرانشناسی، ادبیات، تاریخ، دین، فلسفه و هنر می¬پردازد. نسخه الکترونیکی این فصلنامه برای مطالعه آنلاین هم اکنون در وبسایت اختصاصی نشریه با قابلیتهای مطالعه و دریافت جداگانه مقالات یا تمام مجله در اختیار علاقمندان قرار دارد.
در نشست رونمایی این نشریه که در محل خانه فرهنگ ایران در پاریس برگزار شد، پروفسور فرانسیس ریشار ، جمال کامیاب، شهروز مهاجر، رضا افشار نادری، مجید سلیمانی، و زهرا جهانبخش سخنرانی کردند.
کردستان