درباره ما

سرزمین ایران به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین کشورهای جهان، همواره از گاهواره‌های کهن تمدن بشری به شمار آمده است. از این‌روی، مطالعات ایرانی و ایران‌شناسی پیوسته از جایگاه مهمی در پژوهش‌های مربوط به حوزه‌های فرهنگ، تمدن، باستان‌شناسی و انسان‌شناسی، به‌ویژه در زمینه شرق‌شناسی برخوردار بوده است.

بنیاد ایران‌شناسی بیش از دو دهه است که با هدف گسترش دانش ایران‌شناسی و تقویت هویت ملی در نزد ایرانیان به فعالیت مشغول است. معاونت اطلاع‌رسانی و همکاری‌های علمی و بین‌المللی این بنیاد نیز، معرفی ایران و جلوه‌های گوناگون فرهنگی تمدنی آن در سطح بین‌المللی، شناسایی مراکز دانشگاهی و علمی فعال در زمینة مطالعات ایرانی و برقراری ارتباط فعال علمی و پژوهشی با این مراکز، جذب دانشجویان خارجی برای تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی رشتة ایران‌شناسی، کمک به پژوهشگران علاقه‌مند به مطالعه و تحقیق در زمینه‌های مربوط به مطالعات ایرانی و تلاش در جهت تقویت و ارتقای علمی و فرهنگی کرسی‌های ایران‌شناسی در جهان را، از اولویت‌های خود قرار داده و از طریق گسترش ارتباطات بین‌المللی و بسط فعالیت‌های داخلی، سعی در تحقق هر چه بیشتر این هدف‌ها داشته است.

برگزاری همایش‌ها، رویدادهای علمی و فرهنگی، نشست‌های علمی، دوره‌های دانش‌افزایی، ایجاد کرسی‌های ایران‌شناسی در مراکز علمی و فرهنگی خارج از کشور و امضای تفاهم‌نامه با سازمان‌ها و مراکز علمی و فرهنگی داخلی و خارجی از دیگر مأموریت‌ها و فعالیت‌های این معاونت، در راستای اهداف تعریف شدة خود است. همچنین، بانک‌های اطلاعاتی این معاونت به‌عنوان منابع اطلاعاتی و پژوهشی، در صفحة مربوطه در تارنمای این معاونت، برای استفادة‌ پژوهشگران و دانشجویان داخلی و خارجی، در دسترس قرار دارد.

از زمان تأسیس بنیاد ایران‌شناسی تاکنون، 6 نفر پست معاونت اطلاع‌رسانی و همکاری‌های علمی و بین‌المللی این بنیاد را در اختیار داشته‌اند، که به ترتیب عبارتند از: دکتر محسن تهرانی‌زاده، مرحوم دکتر قدرت‌ا... علیزاده، دکتر حامد فروزان، دکتر سیدعبدالمجید میردامادی، دکتر شیدا مهنام و دکتر ایمان نظام‌زاده.

آقای دکتر ایمان نظام‌زاده، که از آبان‌ماه 1401 تصدی این پست را برعهده گرفته‌اند، با تجربة چندین سال فعالیت در امور بین‌الملل، پیش از تصدی این سمت، در دانشگاه شهید بهشتی به‌عنوان معاون مدیرکل همکاری‌های علمی و بین‌المللی این دانشگاه و همچنین معاون بین‌الملل پارک علم و فناوری استان فارس مشغول به فعالیت بوده‌اند.

اهداف و فعالیت‌های معاونت بین‌الملل

به منظور برقراری ارتباط میان پژوهشگران رشته ایران‌شناسی و ایجاد كانونی برای ارائه آخرین دستاوردها در این زمینه؛ برگزاری همایش‌ها و نشست‌های علمی در دستور كار معاونت اطلاع‌رسانی و روابط بین‌الملل بنیاد قرار گرفته است.

تاكنون چندین همایش با موضوع ایران‌شناسی و خلیج فارس برگزار شده و از استادان و صاحب‌نظران برای سخنرانی در این گردهمایی‌ها دعوت به عمل آمده است. از دیگر اقدامات واحد اطلاع‌رسانی می‌توان به برگزاری نشست‌های علمی اشاره كرد؛ از جمله نشست ایران‌شناسی در چین با سخنرانی دكتر عادل‌ خانی رایزن فرهنگی ایران در چین ، تاریخچه ایران‌شناسی با سخنرانی دكتر ناصر تكمیل همایون استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی ، معماری اسلامی در قرن ۱۹ با سخنرانی دكتر ماركوس ریتر استاد دانشگاه وین و ...

لازم به ذكر است كه در معاونت اطلاع‌رسانی آرشیوی برای نگهداری از گزارش‌های مربوط به همایش‌ها و نشست‌های مرتبط با ایران‌شناسی كه برگزار‌كننده آن نهادهای علمی دیگر هستند تشكیل شده است. از جمله گزارش‌های موجود در این آرشیو گزارش «همایش ایران‌شناسی در فرانسه » و «همایش شعر نو فارسی و اسپانیایی » در اسپانیا است.

از سال ۱۳۹۰ به بعد بنیاد ایران‌شناسی هر سال یك جشنواره عكس با موضوعات مختلف برگزار می‌نماید. این جشنواره‌ها تاكنون با موضوعاتی همچون « فرهنگ، طبیعت و آثار تاریخی» در خرداد ماه ۱۳۹۰، « معماری ایران‌زمین قبل و بعد از ظهور اسلام » در آبان ماه ۱۳۹۱، «گیاهان و جانوران خلیج فارس » در اردیبهشت ماه ۱۳۹۲، «آثار تاریخی و فرهنگی ایران زمین » در خرداد ماه ۱۳۹۳، « جاذبه‌های فرهنگی، تاریخی و طبیعی ایران زمین» در بهمن ماه ۱۳۹۴ برگزار شده است.

بانك‌های اطلاعاتی ایجاد شده توسط معاونت اطلاع‌رسانی و روابط بین‌الملل عبارتند از بانك مشاهیر و فرهیختگان، بانك اطلاعات ملی، بانك اطلاعات مراكز و مؤسسات فعال در حوزه ایران‌شناسی (مؤسسات ایرانی)، بانك اطلاعات مراكز و مؤسسات خارجی فعال در حوزه ایران‌شناسی، بانک ایران‌شناسان (داخلی و خارجی)، بانک انجمن ایران‌شناسی. اطلاعات این بانك‌ها مرتباً در حال تكمیل و بروزرسانی است و بر روی سایت بنیاد ایران‌شناسی قابل دسترسی برای عموم می‌باشد.

به منظور ایجاد تعامل فكری میان بنیاد و پژوهشگران و استادان رشته ایران‌شناسی و علوم مرتبط با آن و برقراری ارتباط با مؤسساتی كه به نوعی در زمینه ایران‌شناسی فعالیت دارند؛ معاونت اطلاع‌رسانی بنیاد با همكاری مؤسسات علمی و رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در كشورهای مختلف اقدام به شناسایی این اساتید در داخل و خارج از كشور نموده و با انجام مكاتبات و دعوت از آنها برای شركت در گردهمایی‌ها سعی در شناسایی و برقراری ارتباط با این اندیشمندان و نیز جمع‌آوری اخبار و گزارش فعالیت‌های صورت گرفته در آن كشورها را دارد.

به منظور ارتقای سطح علمی دانشجویان رشته ایران‌شناسی برگزاری دوره‌های دانش‌افزایی برای دانشجویان داخلی و خارجی در دستور كار معاونت اطلاع‌رسانی و روابط بین‌الملل قرار دارد و این معاونت در صدد است تا امكانات لازم برای برگزاری این دوره‌ها را برای دانشجویان فراهم آورد.

به منظور گسترش و بهینه كردن فعالیت‌های بنیاد این واحد اقدام به امضای تفاهم‌نامه‌هایی با مؤسسات علمی مختلف نموده است. از جمله سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دانشگاه یونن چین، دانشگاه پیام نور و دانشگاه تهران و دانشگاه ساپینزا (ایتالیا).


  • 880608788 (009821)

  • ISC@iranology.ir

    info@iranology.ir

  • نشانی: تهران، خیابان شیخ بهایی‌جنوبی، خیابان ایران‌شناسی، شهرک والفجر

در شبکه‌های اجتماعی به ما بپیوندید

با ثبت ایمیلتان از آخرین اخبار و رویدادهای ما مطلع شوید.